През октомври инфлацията в Германия надхвърли 10 процента50 процента ръст на

...
През октомври инфлацията в Германия надхвърли 10 процента50 процента ръст на
Коментари Харесай

Рекордно поскъпване на живота в Германия

През октомври инфлацията в Германия надвиши 10 %

50 % растеж на цените при маслото и олиото, 43 % нарастване на цените на горивата за 12 месеца - в Германия такава инфлация не е имало от 70 години, сочат формалните статистически данни, предава .

През октомври инфлацията в Германия надвиши 10 %. Потребителските цени са се нараснали по отношение на същия месец от 2021-а с 10,4 % - най-големият растеж от 70 години насам. Поскъпването в Обединена Германия никога не е било толкоз огромно.

Енергията за семействата държи шампионското място

През октомври цените на горивата са се нараснали с 43 % по отношение на октомври 2021-а година, сочат данните на Федералната статистическа работа. А изключително огромно е повишаването на цените на силата за семействата: земният газ е поскъпнал повече от два пъти, а цените на централното отопление са се нараснали с 35,6 на 100.

Отоплението с други типове енергоносители също е поскъпнало - за дървата и пелетите се заплаща със 108 % повече, за тока - с 26.

При храните повишаването е с една пета

Поскъпнала е напълно освен силата - за питателните артикули се заплаща с 20,3 % повече, в сравнение с през октомври предходната година. Само за съпоставяне - в интервала 2000-2019 година повишаването на храните е било приблизително под 1,5 на 100 годишно.

Най-много са се нараснали цените на маслото и олиото - с 49,7 %, следвани от млечните артикули и яйцата с 28,9, зеленчуците - с 23,1, както и зърнените храни - 19,8 %.

Какво би трябвало да знаят потребителите

Поскъпването е причина към семействата да се насочат множество съвети за икономии. Например постоянно да се сверяват цените за кг, както и да се имат поради произходът и сезонът. Тъй като сезонните зеленчуци да вземем за пример са по предписание по-евтини, тъй като не се постанова да се транспортират отдалеко и да съхраняват в ледник.

Скъпото масло може да се размени с течни мазнини, а защото и цените на месото, саламите и рибата също са нарастнали съществено - с 19,3 % за година - и при тях рекомендацията е да бъдат замествани с растителни храни. Още един от препоръките за пестене - приготовлението на храна у дома излиза по-евтино от покупката на подготвени блюда.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР